Mijn werkgever investeert
Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in een opleiding van werknemers. Zij nemen namelijk waardevolle nieuwe kennis en vaardigheden mee naar de organisatie. Daarnaast voelen werknemers zich door deze investering gewaardeerd en gemotiveerd.
Wil je met je werkgever in gesprek om te kijken of deze wil investeren in je opleiding? Met deze 5 tips bereid je het gesprek goed voor.
1. Maak je doel concreet
Je hebt een opleiding gekozen die bij je past en die zowel je vakkennis als je werkplezier vergroot. Zorg dat je helder hebt waarom je deze opleiding wilt volgen.
Wat wil je leren en waarom? Welke competenties verbeter je met deze opleiding? In hoeverre helpt het jou je talenten beter te benutten? Waarom past het bij je ambities en plannen voor de toekomst?
Het helpt om je doel of doelen SMART te formuleren: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
"Het is geweldig hoe Nyenrode een academische uitdaging combineert met een sterke focus op je persoonlijke ontwikkeling. Dit maakt je een betere allround leider.
Diego Pineda - Nyenrode Alumnus
2. What's in it for them?
Het is essentieel dat je helder verwoordt wat de opleiding je werkgever oplevert. Bedenk welke nieuwe kennis en vaardigheden je gaat leren en hoe die je inzetbaarheid verbeteren. In hoeverre profiteren je collega’s van de kennis die jij opdoet? En ook belangrijk: hoe sluit dit aan bij het behalen van de organisatiedoelstellingen?
Zo kan je tijdens de colleges concrete vraagstukken van jouw werk inbrengen. Samen met docenten en medestudenten bespreek je de cases en krijg je advies.
Sommige opleidingen worden afgesloten met een scriptie. Ook dat is van grote toegevoegde waarde voor je organisatie. Je gebruikt doorgaans een actuele casus of probleemstelling van jouw organisatie als onderzoeksvraag.
Wij raden je aan om een persoonlijke motivatiebrief te schrijven waarin je deze argumenten benoemt.
3. Zet praktische zaken op een rij
Vergeet niet alle praktische zaken voor jouw werkgever op een rij te zetten, zoals de scholingskosten, studieduur, collegedagen en mogelijke startdata. Let wat betreft de startdata goed op de timing – een studie volgen kan immers ten koste gaan van arbeidsuren. Je opleiding starten tijdens de drukste periode van het jaar is natuurlijk niet ideaal voor je werkgever.
Een ander praktisch punt is de studiebelasting. Hoeveel tijd gaat het kosten en in hoeverre ben je in de gelegenheid om in je vrije tijd te studeren? Heb je familie of andere connecties die je kunnen ondersteunen en op welke manier kan dat? Een opleiding is uitdagend en je wilt je werkgever ervan overtuigen dat het je gaat lukken.
Student Tim Sikkens vertelt over de support die hij van zijn werkgever DSM krijgt.
4. Check de voorwaarden
Veel organisaties hebben in de cao of arbeidsvoorwaarden bepaalde regelingen opgenomen over scholing en de vergoeding daarvan. Bijvoorbeeld over het budget en of je mag studeren in de tijd van je werkgever. Ook zijn er vaak afspraken vastgelegd over het terugbetalen van de studiebijdrage wanneer je binnen een bepaalde periode je baan opzegt.
Staat er niets over opleidingsbudgetten in de cao of arbeidsvoorwaarden? Vraag dan bij HR na of er een opleidingsbudget is waar je een beroep op kan doen. Vooral in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt hebben veel organisaties extra geld gereserveerd om personeel aan te trekken én te behouden.
Zorg ervoor dat je goed weet waar je als werknemer recht op hebt voordat je om een studietoelage vraagt.
5. Aan de slag!
Is je werkgever akkoord? Mooi! Maar voordat je vol enthousiasme aan je opleiding begint, raden we je wel aan om de afspraken op papier te (laten) zetten. Denk aan de afspraken over de studieduur, de kosten en de terugbetaling voor als je binnen een bepaalde periode je baan opzegt.